
روز دوشنبه، خبرگزاری فرات (نزدیک به پکک) اعلام کرد که این سازمان تصمیم گرفته به موجودیت خود پایان دهد و سلاحها را زمین بگذارد؛ این تحول در پی برگزاری یک کنگره داخلی در شمال عراق و بهعنوان بخشی از ابتکار صلح جدید با آنکارا صورت گرفته است. در واقع، روز دوشنبه بیانیه پایانی کنگره اخیر پکک منتشر شد. این کنگره روز جمعه هفته گذشته، برای بررسی فراخوان «عبدالله اوجالان»، رهبر زندانی پکک، در شمال عراق برگزار شده بود.
روز جمعه، خبرگزاری میدلایستآی از برگزاری کنگره پکک در روزهای ۵ تا ۷ ماه می و تصمیم این گروه برای انحلال خبر داد. نمایندگان پکک اعلام کرده بودند «تصمیمی تاریخی» در جریان این کنگره اتخاذ شده که به زودی بهطور عمومی منتشر خواهد شد. در جریان این کنگره، بیانیهای از سوی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پکک، قرائت شد که حاوی دیدگاهها و پیشنهادات او برای آینده مبارزه کردها بود.
اوجالان که از سال ۱۹۹۹ در زندانهای ترکیه بهسر میبرد، در ماه فوریه (اسفند) از پکک خواسته بود برای پایان دادن به دههها خشونت، سلاح را کنار بگذارد و خود را منحل کند. درگیری میان پکک و دولت ترکیه از دهه ۱۹۸۰ آغاز شد و تاکنون جان دهها هزار نفر را گرفته است. اوجالان در درخواست خود از اعضای سازمان پکک، تاکید کرده بود مبارزه مسلحانه دیگر مشروعیت و کارایی کافی را ندارد و باید به سمت سیاستهای دموکراتیک پیش رفت.
پکک که از سوی ترکیه و اکثر کشورهای غربی به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، چند روز پس از پیام اوجالان، آتشبس اعلام کرد. با این حال، انحلال کامل خود را به ایجاد یک سازوکار قانونی برای مذاکرات صلح مشروط کرده بود. با این حال، دولت ترکیه هنوز به تصمیم اخیر این سازمان برای انحلال واکنش نشان نداده است.
انحلال رسمی پکک، تنها به پایان درگیریهای مسلحانه این گروه با دولت ترکیه محدود نمیشود؛ بلکه میتواند پیامدهایی فراتر از مرزهای ترکیه نیز داشته باشد. گروههایی چون پژاک (شاخه ایرانی پکک) و یگانهای مدافع خلق یا یپگ (شاخه نظامی کردهای سوریه) که از نظر ساختاری و ایدئولوژیک با پکک پیوند دارند، ممکن است در خطمشی و فعالیتهای خود تحت تأثیر این تصمیم قرار گیرند. با توجه به وابستگی تشکیلاتی و راهبردی این گروهها به پکک، اعلام انحلال این سازمان میتواند مسیر تازهای در تحولات ژئوپلیتیک منطقهای، بهویژه در ایران، سوریه و عراق رقم بزند.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش